De juiste behandeling is de behandeling die je gezondheidsprobleem helpt oplossen. Met behulp van het ezelsbruggetje kun je meedenken met de zorgprofessional om die juiste behandeling te krijgen. De ‘hand’ dient als leidraad.
De juiste behandeling
Praktische aanpak
Daarbij zijn twee aspecten van belang. Ten eerste wil je je dokter kunnen vertrouwen, je bij hem op je gemak voelen. Je wilt vriendelijk en voorkomend bejegend worden. Een goede relatie van de patiënt met zijn dokter is belangrijk voor de effectiviteit van de behandeling.
Ten tweede wil je de beste zorg. Daarbij spelen de kwaliteiten van de dokter een belangrijke rol. Het gaat om het vermogen om een vertrouwenwekkende relatie met zijn patiënten aan te kunnen gaan en om adequate vakkennis en vaardigheden. Je wilt een zorgprofessional met ervaring op het gebied van jouw probleem.
Wat kun je zelf doen om de juiste zorg te krijgen?
Denk na over je keuze van de zorgprofessional. Je zult af moeten gaan op de ervaring van anderen die je goed kent en wiens mening je respecteert. ‘Is de betreffende zorgprofessional patiënt gericht?’ En ‘Denk je dat hij als persoon bij me past?’. Wat zijn vakkennis en ervaring betreft, zul je op zoek moeten naar concrete gegevens over zijn ervaring met jouw type probleem. Dat is niet eenvoudig. Daarbij kan je huisarts je adviseren.
Ga je daarna voorbereiden op het consult. Maak daarbij gebruik van een checklist die je zelf maakt. Immers wat jij belangrijk vindt, moet in dat gesprek aan de orde komen.
Mijn suggestie:
- Maak een notitie van je gedachten en verwachtingen over je ziekte of probleem.
- Maak een notitie van wat je wenst en wat je verwacht van je zorgprofessional.
- Beschrijf zo feitelijk mogelijk het beloop van je klachten.
- Bedenk wat je voor een soort relatie wilt met je professional.
- Het behandel proces: zorg in zes dimensies?
Vraag je tijdens de behandeling af of die alleen maar gericht is op een lichamelijke afwijking. Of naast de ‘duim’ ook de andere ‘vingers’ aan bod komen.