Waarom word je ziek? De kans is groot dat u denkt: dat is eenvoudig, het griepvirus komt langs en ik krijg de griep! Of een hartaanval door vernauwde kransslagaders of heupklachten door een ‘versleten’ heup. Bij lichamelijke klachten denken we aan een lichamelijke ziekte of afwijking: ‘er is iets kapot’. En het ‘kapotte’ moet door de dokter worden gerepareerd. Deze gedachtegang wordt de biomedische benadering genoemd.
Waarom krijg je klachten en waarom word je ziek?
Het biomedisch model
Helaas is het niet altijd zo eenvoudig. Niet alle mensen die het griepvirus oppikken, worden ziek. En mensen kunnen lichamelijke klachten hebben zonder een lichamelijke afwijking: ‘er is niets kapot’. Bijvoorbeeld kuitkramp: hevige pijn terwijl er niets kapot is! De kuitspier is overbelast en reageert met kramp. Dus overbelasting kan klachten geven zonder dat sprake is van een afwijking. Het kan nog complexer: bij mensen met chronische vermoeidheid worden bij medisch specialistisch onderzoek geen lichamelijke afwijkingen gevonden. Hoe is dat te verklaren?
Het bio psycho sociale model
Daarvoor is de bio-psycho-sociale benadering van ziekte ontwikkeld. Daarbij gaat het niet alleen om de vraag of sprake is van een lichamelijke ziekte of afwijking. Ook vragen over de lichamelijke en mentaal-emotionele conditie en de sociale omgeving zijn onderdeel van de benadering. Bij de behandeling van patiënten in de dagelijkse praktijk kennen wij zes soorten vragen. Als ezelsbruggetje gebruiken wij de hand.